tarta cu cirese
Deserturi

Tarta cu cirese

Ciresele au fost mereu printre fructele mele preferate. Atat de mult le iubesc incat nu pot concepe sa le mananc sub alta forma decat crude. Anul acesta insa, ciresul bunicilor mei a fost foarte roditor astfel incat oricate as fi mancat eu, nu le puteam dovedi. Asa ca m-am gandit sa fac o tarta cu cirese, cu putina aroma de migdale si sa le decorez cu “frunze de cires” din aluat.

Eu am ales sa umplu tarta cu cirese, insa acest aluat se poate folosi in combinatie cu orice fructe va plac. Esenta de migdale este optionala.

O alta idee de umplutura ar putea fi cea de la Tarta cu mere si nuci. Pentru tarta cu cirese, am modificat putin reteta aluatului.

Ingrediente aluat:

  • 400g faina
  • 200 g unt 82% grasime, foarte rece
  • 100 g zahar pudra/tos
  • 1/2 fiola esenta de migdale
  • sare
  • 2 oua

Ingrediente umplutura:

  • 400 g cirese
  • 1-2 linguri zeama de lamaie
  • 1 galbenus
  • 1 lingurita de amidon
  • 1 ligurita de zahar

Mod de preparare aluat:

Untul rece, taiat cubulete, se framanta impreuna cu faina pana obtinem un amestesc de consistenta nisipului. Eu am framantat cu mainile dar se poate folosi si un robot de bucatarie.

In caz ca alegeti sa framantati cu mainile, incercati sa folositi doar degetele pentru ca palmele au temperatura mai ridicata iar asta va inmuia untul prea repede. Varianta mea, sigur, dureaza mai mult, dar pot spune ca are si un oarecare efect terapeutic. 🙂

O data omogenizat amestecul, putem adauga restul ingredientelor: zahar pudra, esenta de migdale, sare si oua. Se amesteca usor cu o furculita sau o lingura pana cand se poate framanta cu mana. Nu framantati prea mult, doar cat sa se lege aluatul. Invelim in folie alimentara si dam la frigider pentru 20 de minute, timp in care ne ocupam de umplutura.

Puteti pregati aluatul si cu mai mult timp inainte de a-l coace. Cu cat sta mai mult la rece, cu atat va fi mai usor de lucrat cu el.

Mod de preparare umplutura:

Am curatat ciresele de codite si samburi. Peste ele adaug zeama de lamaie, amidon si putin zahar. Amestec bine si le las sa se imprieteneasca pana cand aluatul s-a racit bine. Simplu, nu?

Mod de asamblare:

Aluatul se intinde pe o foaie de copt, cat de subtire se poate. Sa nu aiba mai mult de jumatate de centimetru grosime.

Se inteapa cu o furculita sau cu o scobitoare mijlocul foii de aluat, acolo unde vom aseza ciresele.

Se adauga ciresele in centru si decupam aluatul gramajoarei de cirese lasand cam 2-3 centimetru de aluat pe margine. Se ridica aluatul de pe margini, presand putin la fiecare cuta astfel incat sa obtinem un fel de caus in care stau ciresele frumos chitite. Apoi, intindem din nou o foaie din aluatul ramas si decupam cu mana libera “frunze de cires”. Tot cu mana libera se cresteaza nervurile frunzelor, cu ajutorul unui cutit.

tarta cu cirese
tarta cu cirese

Marginea tartei se unge cu galbenus batut, pentru a ne asigura ca frunzele se vor lipi in timpul coacerii si apoi imbracam marginea tartei cu “frunzele de cires” create.

tarta cu cirese
tarta cu cirese

Pentru si mai multa siguranta, puteti fixa frunzulitele cu scobitori.

La final ungem frunzele cu restul de galbenus si dam la cuptorul preincalzit pentru aproximativ 30 de minute, la foc mic-mediu.

Ce ziceti, merita incercata aceasta tarta?

tarta cu cirese

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *