Deserturi

Tarte cu rodie si crema de vanilie

Bine v-am regasit! 🙂 In orasul meu ne bucuram de zile calde de primavara dar din cand in cand avem parte si de cateva reprize de ploaie. Nimic rau in asta, doar ca ploaia are felul ei de a ne trezi nostalgii si ne face sa cautam confortul in lucruri simple: tarte cu rodie si crema de vanilie.

Mi-am amintit de „Mica Enciclopedie Hygge – Rețeta daneză a fericirii“, semnată de Meik Wiking. Studiile internationale desemneaza frecvent Danemarca drept cea mai fericita tara din lume.

Manifestul Hygge ne prezinta o serie de factori care ne aduc starea de fericire incepand cu intensitatrea luminii din casa, delectarea cu dulciuri pana la recunostinta, armonie si confort. Ce credeti ca am ales eu din toate astea? 🙂

Miros de aluat copt si de vanilie, caldura cuptorului si muzica mea preferata. Asta a fost reteta mea de hygge azi. 🙂

tarte cu vanilie

Ingrediente blat (8 buc/Ø 10 cm):

  • 150 g unt la temperatura camerei
  • 100 g zahar pudra
  • 30g faina/fulgi de migdale
  • 1 ou
  • 250 g faina
  • 1 varf de cutit de sare

Ingrediente crema:

  • 250 ml lapte
  • 3 galbenusuri
  • 75 g zahar
  • 35 g faina sau 15 g amidon
  • miezul de la 1 baton de vanilie
  • 1 varf de cutit de sare

Decor:

  • seminte de rodie sau alte fructe care va plac
Music: Aero
Musician: Gabriel
URL: https://icons8.com/music/
______________________________________
Music: Snowman
Musician: Beltone
URL: https://icons8.com/music/

Mod de preparare aluat:

Amestec untul impreuna cu zaharul pudra si sarea pana cand obtin o crema deschisa la culoare. Adaug faina de migdale apoi oul iar la final faina cernuta. Formez o bila pe care o invelesc in folie alimentara si o dau la frigider pentru 1 ora.

Nota: Daca nu aveti faina de migdale, macinati fulgi de migdale impreuna cu jumatate din cantitatea de zahar pudra necesar retetei si amestecati untul cu jumatatea de zahar ramas. Restul pasilor vor fi la fel.

Preincalzesc cuptorul pe treapta mica, timp in care pregatesc tartele. Intind aluatul intre 2 folii de plastic pana are in jur de 5 mm grosime apoi il transfer in formele de tarte. Presez cu degetele pe margine sa ma asigur ca ating toti peretii formei.

In fiecare tarta pun o foaie de copt taiata in forma de cerc si asez cateva linguri de orez. Asa ma asigur ca aluatul nu va creste prea mult. Dau la cuptor pentru 10-12 minute apoi scot foile de copt cu orez si le mai coc inca 10 min sau pana cand devin putin aurii.

Dupa ce s-au copt, scot tartele din forme si le las la racit pe un gratar.

Mod de preparare crema de vanilie:

Incalzesc laptele impreuna cu o pastaie de vanilie pe care am taiat-o pe lungime. Amestec bine galbenusurile si zaharul cu un tel. Adaug putina sare, laptele cald din care am scos pastaia de vanilie iar la final adaug faina sau amidonul. Omogenizez si asez pe cel mai mic foc al aragazului. Amestec in continuu pana cand obtin o crema densa.

Puteti trece printr-o sita crema obtinuta ca sa inlaturati eventualele cocoloase.

Nota: Acesta este o crema destul de moale care se intareste putin dupa ce a stat la rece cateva ore. Daca vreti sa fie mai ferma, puteti adauga unt moale, frisca batuta sau mascarpone, dar abia dupa ce crema este foarte rece.

Asamblare si decor:

Putine lucruri contribuie mai mult la hygge ca mirosul unor tarte proaspat scoase din cuptor!

Eu nu am prea multa rabdare si asamblez imediat tartele. Crema de vanilie moale este delicioasa iar semintele de rodie sunt nota de prospetime ce completeaza acest desert.

Crema de vanilie o distribui in tarte cu ajutorul unui pos dar se poate la fel de bine face asta si cu o lingura.

tarte cu vanilie
tarte cu vanilie

Hygge inseamna sa-ti oferi tie insuti si celorlalti cate o delicatesa. Inseamna sa savurezi momentul si placerile simple ale mancarii bune si ale companiei de calitate.

Pe scurt, rasfat. Hygge este despre momentul prezent, despre cum sa te bucuri de clipa si sa profiti in cel mai frumos mod de ea.

tarte cu vanilie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *