Torturi

Tort trio mousse exotic

Nici nu a venit bine primavara ca am si inceput sa ne gandim la vara. Asa suntem noi construiti, sa fim in continua asteptare a ceva si mai frumos, mai deosebit, mai indepartat. Asa am ajuns sa pun in acest tort cu mousse de mango si ananas, arome ce te duc cu gandul la zile de vacanta, la plaja si leneveala.

Pentru amatorii de mango si ananas, nu cred ca mai e nevoie sa descriu gustul acestui tort. Dar, daca nu esti din cei care indragesc aceste fructe alege ce iti place din aceasta reteta si fa-o pe gustul tau.:) Fructele alese de mine se pot inlocui foarte usor cu preferatele tale, in forma de compot sau proaspete. Iata aici o varianta.

Ingrediente blat (tava Ø 20 cm) :

  • 2 oua
  • 150 g faina
  • 50 g zahar
  • 60 ml lapte la temperatura camerei
  • 30 g unt topit (unt cu 80% grasime)
  • coaja de la 1 lamaie bio
  • 1 lingurita praf de copt
  • un praf de sare

Ingrediente mousse de mango:

  • 50 g ciocolata alba
  • 150 g bucati de mango din compot
  • 5 g gelatina granule
  • 50 ml suc de mango din compot
  • 125 ml smantana pentru frisca

Ingrediente mousse de ananas:

  • 50 g ciocolata alba
  • 150 g bucati de ananas din compot
  • 5 g gelatina granule
  • 50 ml suc de ananas din compot
  • 125 ml smantana pentru frisca

Ingrediente mousse de ciocolata alba:

  • 150 g ciocolata alba
  • 125 ml smantana pentru frisca
  • 5 g gelatina granule
  • 50 ml apa rece
  • 1/2 esenta de vanilie

Optional, se mai pot adauga bucati de mango si ananas in fiecare mousse. Singurul incovenient va fi cand veti felia tortul caci fructele se vor opune lamei cutitului. Eu am ales sa le includ in mousse-uri pentru un plus de aroma.

Mod de preparare blat:

Pentru inceput preincalzesc cuptorul, cantaresc si cern ingredientele uscate. Spal bine lamaia si rad coaja. Topesc untul si il las sa se racoreasca putin.

Acesta va fi un blat usor umed asa ca nu este necesar sa separam ouale. Asadar, oule intregi se bat impreuna cu zaharul si praful de sare pana cand capata aspectul unei creme. Adaug untul topit, apoi laptele putin cate putin. In acest moment renunt la mixer si adaug coaja de lamaie apoi amestecul de faina si praf de copt le care le incorporez usor, cu miscari circulare, folosind un tel.

Gata compozitia de blat! Se coace la foc mediu pana cand marginea devine aurie si trece testul scobitorii.

Il las sa se raceasca complet apoi decupez blatul cu un inel pe care l-am reglat la 18 cm si pe care l-am tapetat cu folie de acetofan sau hartie de copt. Folia de acetofan ar fi cea mai indicata deoarece hartia de copt se va increti din cauza umezelii iar muchiile tortului nu vor fi perfecte.

Mod de preparare mousse de mango: 

Hidratez gelatina in sucul din compot 5 minute. In acest timp pasez bucatile de mango cu blenderul vertical.

Ciocolata alba o topesc pe baie de aburi. Cand s-a topit aproape in totalitate adaug gelatina hidratata si amestec in continuu pana cand obtin o crema omogena. Indepartez vasul de pe baia de aburi si las cateva minute sa se racoreasca.

Bat frisca spuma. Atentie, dupa ce frisca s-a intarit oprim mixerul altfel frisca batuta prea tare se taie si devine unt. Incorporez frisca usor, cu un tel, in sosul de mango si ciocolata.

Torn usor mousse-ul in centrul blatului  si cu atentie nivelez cu ajutorul unei spatule unghiulare. E important sa obtinem un strat cat mai neted si sa nu murdarim peretii pentru ca orice imperfectiune se va vedea la final.

Dau la rece tortul, si ma pot ocupa de mousse-ul de ananas.

Mod de preparare mousse de ananas: 

Pentru mousse-ul de ananas am urmat aceeasi pasi ca cei descrisi mai sus. Mousse-ul de mango s-a intarit putin, isi tine forma, deci suporta sa adaugam urmatorul strat. Tortul merge din nou la frigider si pot pregati ultimul mousse, cel de ciocolata alba.

Mod de preparare mousse de ciocolata alba: 

Gelatina se lasa la hidratat in apa rece timp de 5 minute. Topesc ciocolata pe baie de abur iar cand s-a topit complet se poate adauga gelatina si amestec in continuu pana se omogenizeaza. Las deoparte ciocolata pana ajunge la temperatura camerei si bat frisca spuma.

In acest moment incorporez usor frisca cu un tel sau o spatula, putin cate putin, in ciocolata. Dau la rece pentru cateva ore sau cel mai bine peste noapte.

Pentru decor am ales fructul pasiunii, ca sa completez aromele de mango si ananas, fructe uscate si cateva flori de liliac.

Taiati-l folosind un cutit incalzit intr-un pahar cu apa fierbinte stergand lama cutitului inainte de fiecare taiere. Asa obtineti felii taiate perfect si foarte aspectuoase.

Pofta buna alaturi de cei dragi! 🙂

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *