Torturi

Tort Snickers

Pot sa spun ca am profitat de 2 ocazii pentru a testa acest tort pe un grup de IT-isti si de la fiecare a primit un ‘DA’. Stiu ca nu e frumos sa te lauzi singur, dar trebuia sa mentionez asta in caz ca nu va conving imaginile de mai jos.

Ingrediente blat de cacao cu cafea (tava Ø 24 cm):

  • 300 g faina
  • 50 g cacao de buna calitate
  • 2 lingurite praf de copt
  • 1 lingurita bicarbonat de sodiu
  • 4 oua
  • 250 g zahar tos
  • un praf de sare
  • 150 ml ulei
  • 250 g iaurt
  • 125 ml cafea calduta
  • jumatate de fiola esenta de vanilie

Ingrediente ganache ciocolata neagra:

  • 300 g ciocolata 50% cacao
  • 300 ml smantana pt frisca

Ingrediente ganache ciocolata alba:

  • 300 g ciocolata alba
  • 150 ml smantana pt frisca
  • jumatate de fiola esenta de vanilie

Ingrediente sos caramel (aproximativ 200 g):

  • 50 g zahar
  • 50 g unt la temperatura camerei
  • 200 ml smantana pentru frisca la temperatura camerei
  • 70 g alune coapte si sarate, maruntite

Pentru insiropat: 100 ml cafea rece, neindulcita

Mod de preparare blat:

Am folosit o tava cu pereti detasabili la care am tapetat fundul tavii cu hartie de copt. Preincalzim cuptorul si putem sa ne ocupam de ingredientele uscate.

Cernem faina impreuna cu cacao, praf de copt si bicarbonat. Ouale le batem cu zaharul tos si un praf de sare pana cand se dizolva zaharul iar compozitia arata ca o crema. Adaugam uleiul in fir subtire, apoi cafeaua calduta si iaurtul. Incorporam ingredientele uscate cu miscari ample de jos in sus, folosind un tel.

Din aceasta compozitie coacem pe rand 3 blaturi subtiri. Fiecare blat se coace la foc mic in jur de 15-20 min, pana trece testul scobotorii. Cand e gata, se rastoarna pe un gratar si se inlatura hartia de copt. Lasam sa se raceasca complet. Se poate pastra foarte bine la frigider invelit in folie alimentara.

Mod de preparare ganache de ciocolata neagra:

Smantana pentru frisca se incalzeste pana la punctul de fiebere (nu se clocoteste). In acest moment luam frisca de pe foc si adaugam ciocolata maruntita. Lasam 2-3 minute ciocolata sa se topeasca apoi amestecam pana se omogenizeaza compozitia. Lasam sa se raceasca complet si dam la frigider cateva ore.

Dupa ce ganache-ul s-a racit bine putem sa batem crema cu un mixer pana cand se intareste cat sa isi tina forma pe tel. Daca vi se pare ca nu se intareste bine, mai dati crema la frigider pentru cel putin o ora apoi reveniti cu mixerul.

Mod de preparare ganache de ciocolata alba:

Procedam la fel ca in cazul ganache-ului de ciocolata neagra. Esenta de vanilie o puteti aduga in momentul in care mixati crema.

Mod de preparare sos caramel:

Intr-un vas de inox cu fund gros puneti zaharul tos si amestecati incet la foc mic pana cand se topeste complet. Adaugati untul putin cate putin, omogenizand dupa fiecare bucatica. Smantana pentru frisca se adauga in fir subtire. E posibil ca sosul de caramel sa se inatreasca putin, chiar sa para ca e taiat. Nu va speriati! Cotinuati sa amestecati la foc mic si in cateva minute sosul de caramel va incepe sa se omogenizeze.

Impartim pe jumatate sosul obtinut. O parte o vom pastra pentru decor iar cealalta va fi amestecata cu alunele coapte si sarate. Lasam sa se raceasca complet.

Mod de asamblare:

Nivelam fiecare blat cu un cutit cu lama lunga sau cu ajutorul unui feliator pentru blat. Vom insiropa fiecare blat cu putina cafea rece. Pentru a distribui mai usor crema am folosit posuri de unica folosinta si am nivelat cu o spatula. Tineti aproape un pahar cu apa fierbinte in care sa incalziti spatula si stergeti cu un servetel de hartie dupa fiecare clatire. Asa va va fi mult mai usor sa intindeti crema.

Am pastrat aproximativ un sfert din cantitatea de ganache de ciocolata neagra pentru a imbraca tortul.

Pe nivelul cu ciocolata alba, formati 2 santuri in care sa asezati sosul se caramel.

Imbracati tortul cu ganache-ul de ciocolata neagra pastrat mai devreme si deasupra intindeti restul de caramel. Formati cateva moate de ganache de ciocolata alba pe care se potrivesc perfect alune de padure. La baza tortului am decorat cu perlute de ciocolata colorata aramiu.

Si o sectiune din acest tort. V-am convins? 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *