Deserturi

Briose cu ciocolata, bezea elvetiana cu unt si zmeura

Nu am apucat sa va povestesc despre prima mea intalnire cu alti bloggeri din domeniul culinar. S-a intamplat in iarna anului trecut, la Food Bloggers Conference, si a fost o zi foarte interesanta. Pe scurt: multi oameni frumosi, multe idei si mai ales multe cadouri din partea organizatorilor (happy, happy, joy, joy 🙂 ) printre care si o tableta de ciocolata pentru desert de la Nestle, numai buna pentru briosele astea delicioase pe care va invit sa le incercati.

Ingrediente briose (12 bucati):

  • 4 oua
  • 50 g zahar pudra
  • 75 g ciocolata neagra Nestle Dessert Noir
  • 15 g cacao
  • 60 g faina
  • 50 g zahar tos
  • 75 g unt la temperatura camerei
  • un praf de sare
  • esenta de vanilie

Ingrediente sos de zmeura:

  • 50 g  zmeura congelata sau proaspata
  • 1 lingurita apa
  • 1 lingurita zahar tos

Ingrediente bezea elvetiana cu unt (swiss meringue buttercream):

  •  2 albusuri
  • 100 g zahar tos
  • 150 g unt cu minim 80%grasime, la temperatura camerei
  • esenta de vanilie
  • 2-3 lingurite de sos de zmeura

Mod de preparare briose:

Incepem ca de obicei cu pregatirea ingredientelor uscate. Cantarim si cernem impreuna faina si cacao. Alegem albusurile de galbenususi. Topim ciocolata pe baie de abur sau la microunde si lasam sa se raceasca.

Untul impreuna cu zaharul tos se bat pana cand obtinem o crema iar zaharul s-a topit complet. Adaugam pe rand galbenusurile apoi ciocolata topita si racita si esenta de vanilie.

Urmeaza sa batem spuma albusurile impreuna cu putina sare. Dupa ce avem o spuma perfecta, adaugam zaharul pudra si continuam sa batem pentru cateva minute, cat sa se topeasca complet zaharul si sa avem o bezea ferma si lucioasa.

Incorporam usor, cu o spatula sau un tel spuma de albusuri in prima compozitie, cea cu ciocolata. Folositi miscari circulare, de jos in sus pentru a ingloba cat mai mult aer. In acelas fel adaugam si amestecul de faina si cacao. Distribuim compozitia in formele de briose si dam la foc mic pentru aproximativ 45 de minute.

Sunt gata cand trec testul scobitorii. Le scoatem din tava pentru briose si le lasam sa se raceasca complet pe un gratar.

Mod de preparare sos de zmeura:

Eu am folosit zmeura congelata. Fara sa o mai decongelez, am pus-o intr-un vas pe foc impreuna cu o lingurita de apa. Pe masura ce se incalzeste sosul nostru, zdrobim usor fructele si adaugam o lingurita de zahar. Lasam sa dea putin in clocot, amestecand in continuu. Sosul este gata dupa ce s-a inchegat putin. Dam deoparte si lasam sa se raceasca complet.

Din acest sos vom strecura 2-3 lingurite de sos fara samburi, pe care il vom adauga la crema de bezea si unt.

Mod de preparare bezea elvetiana cu unt:

Bezeaua elvetiana consta intr-o spuma de albusuri cu zahar care se prepara in prima instanta pe baie de aburi. Intr-un bol de metal degresat, punem cele 2 albusuri si zaharul tos. Asezam bolul deasupra unui vas in care fierbem apa si amestecam cu un tel pana cand zaharul se dizolva complet. Atentie ca bolul cu albusuri sa nu intre in contact cu apa. Daca aveti un termometru de bucatarie, il puteti folosi cu incredere si cand albusurile ating 55-60 de grade Celsius cu siguranta puteti lua bolul de pe aburi si continua la mixer.

Batem albusurile spuma, pana cand se racesc complet. Verificati peretii bolului sa fie reci. Acum puteti incepe sa adaugati untul taiat cubulete. Untul trebuie sa fie putin moale, mai mult spre rece. Adaugati cate un cubulet apoi omogenizati complet.

Dupa ce am terminat de adaugat untul, putem completa cu esenta de vanilie si sos de zmeura pentru aroma si culoare. Procedati la fel ca si in cazul untului adica puneti pe rand cate o lingurita si omogenizati complet.

Asamblare:  

Decorati briosele abia cand s-au racit complet. Eu am folosit un pos la care am atasat un dui cu stea inchisa. Putin sos de zmeura deasupra si sunt gata de mancat.

Hai sa va fac pofta cu urmatoarele imagini! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *