Deserturi

Guguluf cu mac si kumquat confiat

Suntem in mijlocul unei ierni autentice, cel putin in curtea mea. Orasul nu e chiar idilic dar zilele astea le-am petrecut acasa si am tresarit de emotie de cate ori incepea sa ninga. Imi doream zapada in curte pentru ca aveam in minte ceva idei de fotografii pentru acest minunat guguluf si iata ca am avut noroc.

Ingrediente guguluf (forma guguluf Ø 24 cm):

  • 5 oua
  • 240 g faina
  • 150 g zahar
  • 160 ml lapte la temperatuta camerei
  • 80 g unt cu 80% grasime
  • 50 g kumquat confiat (5-6 fructe)
  • 5 g praf de copt
  • 10 g mac
  • un praf de sare

Ingrediente royal icing:

  • albusul de la un ou mic
  • 100 g zahar pudra
  • 1 lingurita zeama de lamaie

Decor:

  • felii de portocale rosii pe care le-am uscat la cuptor
  • fructe uscate (merisoare, goji)

Mod de preparare blat:

Pentru inceput preincalzim cuptorul, cantarim si cernem ingredientele uscate. Tocam marunt kumquat-u confiat. Topim untul si il lasam sa se racoreasca putin.

Ouale intregi se bat impreuna cu zaharul si praful de sare pana cand capata aspectul unei creme. Se adauga untul topit, apoi laptele putin cate putin. In acest moment renuntam la mixer si incorporam kumquat-ul confiat folosind un tel. Ultima oara adaugam amestecul de faina, praf de copt si mac pe care le incorporam usor, cu miscari circulare.

Dam la cuptor pentru aproximativ 50 de minute, la foc potrivit sau pana cand trece testul scobitorii. Lasam sa se raceasca complet si putem decora.

Mod de preparare royal icing:

Intr-un vas perfect uscat si degresat batem spuma albusul de ou impreuna cu zaharul pudra. Dupa de obtinem o spuma tare, care isi mentine forma pe tel, adaugam cateva picaturi de zeama de lamaie. Omogenizam si verificam consistenta bezelei. Dupa caz, mai adaugam zeama de lamaie. Cautam sa obtinem o bezea care curge putin de pe tel dar nu este lichida.

Decorare:

Cu o lingurita, am asezat bezeaua astfel incat sa curga din loc in loc si am decorat cu felii de portocala uscate.

Si cum o imagine valoreaza cat o mie de cuvinte, va las in compania fotografiilor si sper sa va convinga sa incercati acest desert. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *