Deserturi

Turta dulce cu miere si cacao

Turta dulce, un desert ideal pentru iarna cand stam mai mult in casa, cautam mereu caldura si arome placute. Nu va pot descrie in cuvinte cum mirosea casa mea cand am pregatit aceasta turta dulce…divin! Si mai ales cum ii atrage pe ceilalti membrii ai familiei in bucatarie.

Mi-am dorit sa obtin un contrast mai mare in decorul acestor biscuiti asa ca am inlocuit o parte din faina cu cacao iar decorul l-am realizat impreuna cu sotul meu. Ce va spuneam…nu rezista nimeni aromelor si nu va mai spun ca el a decorat mai frumos decat mine.

Ingrediente turta dulce:

  • 300 g faina
  • 20 g cacao
  • 100 g unt cu minin 80% grasime
  • 200 g miere
  • 1 ou
  • 1 lingurita de bicarbonat de sodiu
  • un praf de sare
  • 15 g amestec de condimente pentru turta dulce (scortisoara, cardamom, cuisoare, anason, piper)
  • 1 pliculet zahar vanilat

Ingrediente royal icing:

  • 175 g zahar pudra
  • 1 albus
  • cateva lingurite zeama de lamaie
  • putina esenta de vanilie

Mod de preparare:

Incepem cu masurarea ingredientelor uscate. Cernem faina impreuna cu bicarbonat, cacao si condimentele pentru turta dulce. La acestea adaugam un praf de sare, zaharul vanilat si oul. Urmeaza sa ne ocupam de amestecul de miere si unt. Intr-o craticioara topim untul apoi il amestecam cu mierea pana cand optinem o compozitie omogena. Amestecul de unt si miere se adauga peste ingredientele uscate si incorporam cu o spatula.

Aluatul rezultat va fi destul de moale si lipicios in acest moment. Il dam la frigider impachetat in folie alimentara pentru 1-2 ore.

Dupa ce a stat la frigider suficient cat sa se intareasca, intindem aluatul pe o suprafata infainata. Cel mai usor este sa pastram folia alimentara deasupra aluatului si sa intindem cu un sucitor peste aceasta. Aluatul de 5-6 mm il decupam cu formele prefarate si il dam la cuptorul preincins pentru 10-11 minute la foc mic.

Aluatul va creste putin la cuptor. Scoatem biscuitii din cuptor si ii lasam sa se raceasca complet in tava dupa care ii putem decora.

Mod de preparare royal icing:

Intr-un vas perfect uscat si degresat batem spuma albusul de ou impreuna cu zaharul pudra. Dupa de obtinem o spuma tare, care isi mentine forma pe tel, adaugam cateva picaturi de esenta de vanilie si o lingurita de zeama de lamaie. Omogenizam si verificam consistenta bezelei. Cautam sa obtinem o bezea care curge putin de pe tel dar isi pastreaza cat de cat forma in vas. Dupa caz, mai adaugati cateva picaturi de zeama de lamaie.

Transferam bezeaua intr-un pos. Taiem putin din varful posului si decoram cum ne place. Puteti include diverse decoratiuni din zahar, perlute mici, colorate, nuca de cocos etc. Pinterest este o foarte buna sursa de inspiratie in acest moment. 🙂

Lasati biscuitii decorati intr-un loc uscat si racoros pana cand bezeaua se intareste. Ideal peste noapte.

Sper sa va faca placere sa realizati acest dulce de iarna si nu uitati sa ii includeti pe toti cei din casa. Va garantez ca veti petrece un timp minunat impreuna, mai ales cand veti trece la degustat. 😉

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *