Deserturi

Fabulosul – guguluf de turta dulce

Incepe sa devina traditie targul caritabil organizat de Clubul Programatorilor din Craiova. Dupa editia de Martisor a urmat si cea de Craciun unde membrii clubului pasionati de handmade si diverse forme de arta au contribuit cu produse care s-au vandut ‘ca painea calda’. 🙂

Pe langa alte dulciuri de sezon, am participat si eu cu ‘Fabulosul’, cum am alintat acest guguluf de turta dulce pufoasa, decorat festiv si foarte atragator. A trecut aproape o luna de la acest targ, dar in valtoarea sarbatorilor, cadourilor, viziteler si altor evenimente specifice acestei perioade, abia acum a venit si randul lui.

Ingrediente turta dulce (forma guguluf Ø 24 cm):

  • 500 g faina
  • 250 g zahar
  • 100 g miere
  • 3 linguri cacao
  • 15 g mix condimente turta dulce (scortisoara, cuisoare, anason, cardamom, nucsoara, piper)
  • 1 plic praf de copt
  • 150 g nuci – optional
  • 500 ml lapte
  • 4 linguri ulei
  • 1 praf de sare

Ingrediente royal icing:

  • 175 g zahar pudra
  • 1 albus
  • cateva lingurite zeama de lamaie
  • putina esenta de vanilie

Mod de preparare turta dulce:

Pregatim o forma de copt pe care o tapetam cu ulei si putina faina. Eu am ales o forma de guguluf dar orice fel de forma este in regula. Preincalzim cuptorul si ne putem apuca de treaba.

Nucile se prajesc si se toaca nu foarte marunt. Pana acum nu am auzit pe cineva sa se planga ca ar fi nimerit o bucata prea mare de nuca. 😉

Cantarim si cernem ingredientele uscate intr-un vas incapator. Laptele impreuna cu mierea le dam pe foc pana cand mierea este complet dizolvata. Lasam laptele sa se raceasca apoi adaugam cele 4 linguri de ulei. Laptele si nucile se adauga la ingredientele uscate si amestecam cu o spatula pana cand obtinem un aluat omogen, fara cocoloase.

Dam la cuptor la foc mic pentru  aproximativ 50 de minute sau pana cand trece testul scobitorii. Depinde foarte mult de forma in care coaceti. In cazul meu, in forma de guguluf aveam compozitia distribuita mai mult pe inaltime si astfel dureaza mai mult pana se coace.

Dupa ce s-a copt il lasam putin sa se racoreasca apoi scoatem guguluful din forma si il lasam sa se raceasca complet pe un gratar.

Mod de preparare royal icing:

Intr-un vas perfect uscat si degresat batem spuma albusul de ou impreuna cu zaharul pudra. Dupa de obtinem o spuma tare, care isi mentine forma pe tel, adaugam cateva picaturi de esenta de vanilie si o lingurita de zeama de lamaie. Omogenizam si verificam consistenta bezelei. Dupa caz, mai adaugam zeama de lamaie. Cautam sa obtinem o bezea care curge putin de pe tel dar nu este lichida.

Decor:

Transferam bezeaua intr-un pos sau folosim pur si simplu o lingura si decoram guguluful lasand bezeaua sa curga din loc in loc, astfel se va creea acest efect de ‘drip’. Am incercat sa obtin un aspect similar acestuia.

Puteti include diverse decoratiuni din zahar, perlute colorate, fructe, crengute de rozmarin etc.

Nu e musai sa decorati cu royal icing. De multe ori am facut acest guguluf si am preferat sa presar putin zahar pudra deasupra iar daca sunteti printre cei care prefera ciocolata, puteti inlocui royal icing-ul cu o glazura de ciocolata precum cea de aici.

Va invit sa incercati acest desert indiferent de perioada anului, se potriveste foarte bine langa o cafea sau un pahar de lapte.

3 Comments

  • Anca. Anca

    Rețeta nu e completă. Probabil îi lipsesc ouăle? Greșesc? Gustul e bun însă, consistența nu. La interior e gumat-umed, deși a fost copt 50 de minute și coaja groasa, gumată și ea. Dacă am exclude zaharul, mierea și mirodeniile, ar fi o pâine.

    • mihhaelatoader

      Buna Anca! Reteta asta nu contine oua. Multumesc pentru vizita si ma bucur ca ai incercat aceasta reteta! Sper ca alte retete de aici sa fie mai mult pe gustul tau. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *