Torturi

Drip cake cu mascarpone si jeleu de capsuni

Haideti ca a mai venit o iarna peste noi si, odata cu ea, a venit si pofta de torturi festive, cu decor de iarna si intalniri cu prieteni dragi pe care ii vedem prea rar. Fiecare tort este o bucurie pentru ca de fiecare data este pentru cineva drag. Acesta, mi-a creea ocazia de a revedea o prietena cu care nu este nevoie sa vorbesc zilnic pentru a o sti aproape de mine. 🙂

Pentru acest tort este important sa efectuati pasii exact in ordinea in care ii voi descrie pentru ca:

  • blatul trebuie sa fie bine racit inainte de a asambla tortul, chiar sa fi fost tinut la rece macar cateva ore
  • jeleul de capsuni trebuie sa fie la temperatura camerei cand il asamblam
  • crema de mascarpone se face in ultimul moment; astfel ne asiguram ca nu sta prea mult in caldura

Blat (tava  Ø 20 cm):

  • 300 g faina
  • 50 g cacao de buna calitate
  • 4 oua
  • 250 g zahar tos
  • 125 ml cafea calduta
  • 250 g iaurt
  • 150 ml ulei
  • 2 lingurite praf de copt
  • 1 lingurita bicarbonat de sodiu
  • un praf de sare
  • jumatate de fiola esenta de vanilie

Jeleu de capsuni:

  • 200 g capsuni congelate sau proaspete
  • 2 linguri zahar
  • 5 g gelatina praf
  • 50 ml apa rece

Crema de mascarpone:

  • 250 g mascarpone
  • 150 ml smantana pentru frisca, neindulcita
  • 75 g zahar pudra
  • jumatate de fiola esenta de vanilie

Decor:

  • 65 g ciocolata neagra, 50% cacao
  • 100 ml smantana pentru frisca, neindulcita
  • crengute de rozmarin
  • coacaze rosii
  • physalis
  • fulgi din pasta de zahar
  • stelute din turta dulce

Mod de preparare blat:

De data aceasta am vrut sa obtin un tort mai inalt asa ca am impartit aluatul in 4 si l-am copt folosind 2 tavi cu diametrul de 20 de centimetri. Am tapetat fundul tavilor cu hartie de copt, preincalzim cuptorul si putem sa ne ocupam de ingrediente.

Cernem faina impreuna cu cacao, praf de copt si bicarbonat. Ouale le batem cu zaharul tos si un praf de sare pana cand se dizolva zaharul iar compozitia arata ca o crema. Adaugam uleiul in fir subtire, apoi continuam cu cafeaua calda si iaurtul. Ingredientele uscate le incorporam cu miscari ample de jos in sus, folosind un tel. Se coace la foc mic cam 15-20 min, pana trece testul scobotorii. Cand e gata. se rastoarna pe un gratar si se inlatura hartia de copt. Lasam sa se raceasca bine apoi il invelim in folie alimentara si il dam la frigider pentru cel putin cateva ore.

Mod de preparare jeleu de capsuni:

Incepem cu gelatina pe care o hidratam in apa rece pentru 5 minute. Am maruntit capsunile folosind un blender iar sosul rezultat, impreuna cu zaharul le-am pus la foc mic pana la punctul de fierbere. In acest moment se opreste focul si lasam sosul de capsuni sa se racoreasca 3-4 minute dupa care putem adauga gelatina hidratata. Omogenizam si lasam sa se raceasca complet.

Pregatire blaturi:

Inainte de a prepara crema de mascarpone si in timp ce se raceste sosul de capsuni, putem nivela blaturile. Puteti folosi un cutit cu lama zimtata precum cel pentru paine sau un feliator pentru blaturi de tort. Daca si voua va este foarte greu sa obtineti felii egale, va incurajez sa va achizitionati un astfel de feliator. Va scuteste de mult stres. 🙂

Mod de preparare crema de mascarpone:

Aceasta crema se prepara foarte rapid. Cel mai important este sa fi tinut la frigider frisca si mascarponele cel putin cateva ore inainte de a le folosi.

Intr-un castron dregresat adaugam toate ingredientele si mixam pana cand crema isi mentine forma. Din momentul in care incepe sa creasca in volum, opriti din cand in cand mixerul si verificati consistenta pentru ca se poate taia foarte usor daca este mixata prea mult.

Asamblare tort:

Avand toate cele pregatite, trecem mai departe la asamblare.

Ungem cu putina crema platoul pe care vom aseza tortul. Astfel se va crea o priza ce nu va permite tortului sa alunece. Asezam primul blat si urmeaza un strat subtire de crema de mascarpone care are rolul de a sigila jeleul de capsuni. Dupa ce am intins cat mai uniform crema, am format un perete de crema cu acelasi scop, acela de a pastra jeleul in interiorul tortului. Pentru asta am folosit un pos cu dui rotund cu diametrul de 13 mm.

O parte din sosul de capsuni il asezam usor in ‘cadrul’ de crema format si umplem fara sa depasim. Repetam procedeul pentru urmatoarele felii de blat.

Cu spatula unghiulara am netezit muchiile tortului dar am lasat sa se vada blaturile. Cu restul de crema am acoperit ultimul blat si gata!

Tortul merge la frigider cat timp pregatim drip-ul de ciocolata si decorul.

Mod de preparare drip de ciocolata:

Acest drip este de fapt un ganache de ciocolata. In mod normal, ganache-ul de ciocolata neagra trebuie sa contina 1 parte ciocolata si 2 parti smantana pentru frisca. Eu am marit putin cantitatea de ciocolata pentru ca mi-am dorit sa obtin un drip mai dens.

Smantana pentru frisca am adus-o la punctul de fierbere. In acest moment se opreste focul si se adauga ciocolata maruntita. Lasam 1 minut sa se topeasca ciocolata apoi omogenizam si lasam sa se raceasca.

Cautam sa avem o crema care curge de pe lingura dar are o consistenta densa si, cel mai important, nu mai este fierbinte.

Decorare: 

Scoatem tortul din frigider si incepem sa formam drip-uri din ciocolata folosinf o lingura/lingurita. Dupa ce am inconjurat marginea tortului,  turnam o ganache in centru si distribuim pe toata suprafata tortului.

Eu mi-am dorit un tort cu aer festiv, de iarna si sarbatori dar voi puteti decora cum va place.  Dati tortul la rece pentru cateva ore inainte de a-l servi.

Taiati-l folosind un cutit incalzit intr-un pahar cu apa fierbinte stergand lama cutitului inainte de fiecare taiere. Asa obtineti felii taiate perfect si foarte aspectuoase.

Pofta buna alaturi de cei dragi!

 

 

 

 

 

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *