Torturi

Carrot cake cu fructe de padure

“Miha…cand imi faci si mie un carrot cake?” asta auzeam tot mai des de la colega mea. Nu am mai asteptat si m-am pus pe treaba. De data aceasta am adaugat si fructe de padure si bine am facut. Se potrivesc atat de bine ca numai asa l-as face. Sa va arat cum am facut:

Ingrediente blat (tava Ø 18 cm):

  • 225 g morcov ras fin
  • 135 g zahar tos
  • 275 g faina
  • 5 g praf de copt (1/2 pliculet)
  • 1/2 lingutita bicarbonat de sodiu
  • 1/2 lingurita scortisoara
  • 1/2 lingurita de nucsoara
  • un praf de sare
  • 100 g nuci
  • 50 g iaurt
  • 2 oua medii
  • 100 ml ulei
  • 50 ml lapte
  • putin unt pentru uns tava

Crema de branza:

  • 300 g crema de branza la temperatura camerei
  • 150 g unt 82% grasime la temperatura camerei
  • 120 g zahar pudra
  • esenta de vanilie

Asamblare si decor:

  • 200 g afine
  • 200 g zmeura
  • flori comestibile (panselute, begonii)

Mod de preparare blat:

Primii pasi ar fi:

  1. Ouale, laptele si iaurtul se aduc la temperatura camerei
  2. Nucile se prajesc apoi se toaca marunt
  3. Morcovul se curata si se marunteste cu blenderul sau se da pe razatoare
  4. Cantarim si cernem ingredientele uscate
  5. Pregatim o tava cu pereti detasabili si diametru de 18 cm. Am tapetat fundul tavii cu hartie de copt iar peretii i-am uns cu unt.
  6. Preincalzim cuptorul

Ouale se bat impreuna cu un praf de sare si zaharul tos pana cand devin cremoase iar zaharul s-a dizolvat. Adaugam treptat ulei, iaurt si lapte. In acest moment renuntam la mixer si incorporam morcovul ras folosind un tel. Urmeaza sa adaugam amestecul de ingrediente uscate si nuca.

Aluatul il trasferam in tava pe care am pregatit-o deja si dam la cuptor la foc mediu pana cand blatul trece testul scobitorii.

Mod de preparare crema de branza:

Intr-un bol incapator mixam untul cu zaharul pudra pana cand zaharul se dizolva complet. Intr-un bol separat se bate crema de branza in care adaugam untul treptat. Nu uitam de esenta de vanilie dupa gust. Eu am pus jumatate de fiola.

Asamblare:

Blatul racit bine se taie in 3 felii egale. Daca a fost tinut cateva ore la frigider se va taia mult mai usor. Indindem putina crema pe platoul pe care vom aseza tortul. Astefel tort se va fixa si nu riscam sa alunece cand il manevram.

Acesta este un blat umed si nu necesita insiropare. Centram primul blat peste care indindem direct crema de branza apoi asezam afinele intregi. Incercati sa alegeti fructe care au cam aceeasi dimensiune, sa fie mai usor de acoperit cu crema. Astfel ne asiguram ca nu construim tortul inclinat. Spatiile goale dintre fructe se umplu cu crema, nivelam si asezam urmatorul blat.

  

Continuam cu inca un strat de crema de branza doar ca de data aceasta vom adauga jumatati de zmeura. Completam spatiile goale si asezam ultimul blat.

Ultimul blat il acoperim cu restul de crema. Am format un mic musuroi din blatul ramas de la nivelarea blaturilor pe care l-am maruntit. Am acoperit musuroiul cu fructe si flori comestibile si iata de a iesit.

2 Comments

  • Cata P.

    Am stiut dinainte de a gusta carrot cake ca va fi pe placul meu, fiind iubitoare de morcovi. Mi-a placut foarte mult de la prima imbucatura 🙂 iar reteta ta cu fructe de padure e geniala! Acum e printre torturile mele preferate si sunt incantata ca ai postat reteta si ca am avut curajul sa o incerc! ❤️

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *