Torturi

Tort cifra cu morcovi si crema de branza

Mare parte din copilarie mi-am petrecut-o la tara, la bunici. Acolo aveam cei mai multi prieteni si ne jucam in voie. In perioada scolii, insa, eu si sora mea ne jucam ‘la oras’ cu vecina noastra care avea varsta apropiata. Ei bine anii au trecut si iata ca ea are acum o fetita tare dragalasa care a implinit de curand 6 lunite. Am serbat-o cu mare drag si desigur nu a lipsit tortuletul pe care l-am pregatit special pentru aceasta ocazie.

Ce ocazie mai potrivita sa ma alatur si eu trend-ului din acest an…tortul ‘naked’ in forma de cifra cu blat de morcovi cu nuca si crema de branza. Singurul dezavantaj al acestui tip de tort este ca vor ramane bucati de blat dupa ce veti decupa cifra dar le puteti savura alaturi de o cafea sau un pahar de lapte. đŸ˜‰

Ingrediente blat:

  • 300 g morcov ras fin
  • 180 zahar tos
  • 360 g faina
  • 5 g praf de copt (1/2 pliculet)
  • 1/2 lingutita bicarbonat de sodiu
  • 1/2 lingurita scortisoara
  • 1/2 lingurita de nucsoara
  • un praf de sare
  • 100 g nuci
  • 75 g iaurt
  • 3 oua medii
  • 130 ml ulei
  • 75 ml lapte

Ingrediente crema de branza:

  • 400 g crema de branza la temperatura camerei
  • 200 g unt 82% grasime la temperatura camerei
  • 150 g zahar pudra
  • esenta de vanilie

Decor:

  • Sablon cifra 6 printat pe o foaie A4
  • Macarons roz cu crema de ciocolata alba; Reteta aici
  • Inimioare de ciocolata
  • Bilute colorate de ciocolata
  • Flori comestibile

Mod de preparare blat:

Pentru inceput pregatim ingredientelor astfel:

  1. Ouale, laptele si iaurtul se aduc la temperatura camerei
  2. Nucile se prajesc apoi se toaca marunt
  3. Morcovul se curata si se marunteste cu blenderul sau se da pe razatoare
  4. Cantarim si cernem ingredientele uscate
  5. Pregatim o tava de 20/30 cm pe acre o tapetam cu hartie de copt
  6. Preincalzim cuptorul

Ouale se bat impreuna cu un praf de sare si zaharul tos pana cand devin cremoase iar zaharul s-a dizolvat. Adaugam treptat ulei, iaurt si lapte. In acest moment renuntam la mixer si incorporam morcovul ras folosind un tel. Urmeaza sa adaugam amestecul de ingrediente uscate si nuca.

Din compozitia rezultata am copt 2 blaturi la foc mediu pana cand au trecut testul scobitorii.

Mod de preparare crema de branza:

Intr-un bol incapator mixam untul cu zaharul pudra pana cand zaharul se dizolva complet. Intr-un bol separat se bate crema de branza in care adaugam untul treptat. Nu uitam de esenta de vanilie dupa gust. Eu am pus jumatate de fiola.

Mod de asamblare:

Fiecare blat se niveleaza. Cifra se decupeaza folosind un sablon pe care l-am fixat cu scobitori. Eu am decupat cat am putut de drepte muchiile cu un cutit cu lama ingusta.

Am asezat pe platou unul din blaturi si, cu ajutorul unui pos cu dui rotund (Ă˜ 13 mm), am format moate din crema de branza cat mai egale. Dupa ce am acoperit intreaga suprafata a tortului, l-am dat la frigider pentru 10-15 minute. Astfel, crema s-a intarit suficient cat sa sustina greutatea celui de-al doilea blat fara ca estetica moatelor sa fie afectata.

Al doilea blat se aseaza cu mare grija. Puteti folosi 2 spatule sau 2 cutite cu lama lata pentru a manevra blatul mai usor. Acoperim si al doilea blat cu moate din crema de branza si am inlaturat frimiturile ramase cu o pensula. Acum putem decora. đŸ™‚

Eu am combinat elemente de decor alb-roz dar de aici aveti liber la imaginatie. Florile comestibile le puteti gasi in supermarket-urile mari (Selgros, Metro) la raionul de legume si fructe.

Asta a fost…sper sa incercati macar o data aceasta varianta de tort in orice forma va place, cifra sau litera.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *