Torturi

Tort Deliciu cu zmeura

Zmeura este in topul preferintelor mele cand e vorba de fructe si cum acum e sezonul lor ma bucur din plin de ea. De data aceasta i-am ales doi parteneri pe masura…ciocolata amaruie si ciocolata alba, alaturi de un blat umed de cacao. Mi se face pofta numai cand ma gandesc. Gata cu povestile, haideti sa va povestesc cum se pregateste! ­čÖé

Ingrediente blat:

  • 20 g cacao
  • 1 ou
  • 120 ml lapte batut
  • 65 g faina
  • 60 g unt la temperatura camerei
  • 1/2 lingurita bicarbonat de sodiu
  • un praf de sare
  • 1/2 esenta de rom

Ingrediente mousse de ciocolata amaruie:

  • 150 g ciocolata amaruie
  • 125 ml smantana pentru frisca
  • 5 g gelatina granule
  • 50 ml apa rece

Ingrediente mousse de ciocolata alba:

  • 150 g ciocolata alba
  • 125 ml smantana pentru frisca
  • 5 g gelatina granule
  • 50 ml apa rece
  • 1/2 esenta de vanilie
  • 100 g zmeura proaspata

Ingrediente mousse de zmeura:

  • 50 g ciocolata alba
  • 150 g zmeura
  • 1 lingura de apa
  • 2 linguri de zahar
  • 5 g gelatina granule
  • 50 ml apa rece
  • 125 ml smantana pentru frisca
  • 1/2 esenta de vanilie

Ingrediente drip de ciocolata:

  • 50 g ciocolata amaruie
  • 70 ml┬ásmantana pentru frisca

Mod de preparare blat:

Pregatim o tava rotunda cu pereti detasabili pe care o tapetam cu hartie de copt. Eu am folosit o tava cu diametrul de 24 cm urmand sa decupez blatul cu un inel pe care l-am reglat la 18 cm. Am ales sa fac asa pentru ca in timp ce se coace, blatul creste mai mult la centru decat pe margine si astfel am otinut un blat cu suprafata uniforma. Totodata am eliminat partile crocante si uite asa am obtinut un blat perfect.

Cantarim si cernem ingredientele uscate: faina, cacao si bicarbonat.

Untul la tempertura camerei se mixeaza cu zaharul tos si putina sare pana cand devine cremos iar zaharul este complet dizolvat. Adaugam pe rand oul, laptele batut si esenta de rom. In acest moment renuntam la mixer si, cu ajutorul unui tel, incorporam usor amestecul de ingrediente uscate. Dam la cuptor pentru 15-20 de minute, la foc mic spre mediu. E gata cand blatul nu mai este lucios si trece testul scobitorii. Il lasam sa se raceasca complet apoi il putem decupa cum am povestit mai sus si il montam intr-un inel metalic pe care l-am tapetat cu folie de acetofan sau hartie de copt. Folia de acetofan ar fi cea mai indicata deoarece hartia de copt se va increti din cauza umezelii iar muchiile tortului nu vor fi perfecte.

Ca sa va exemplific, asa arata un tort pe care l-am montat folosind hartie de copt. Observati ca sunt usoare denivelari pe muchiile tortului. Totusi, se obtine un rezultat frumos si cu hartie de copt.

Mod de preparare mousse de ciocolata amaruie: 

Gelatina se lasa la hidratat in apa rece timp de 5 minute. Ciocolata se topeste pe baie de abur. Cand ciocolata s-a topit complet se poate adauga gelatina si se amesteca continuu pana se omogenizeaza. Lasam deoparte ciocolata pana ajunge la temperatura camerei si batem frisca spuma. Atentie, dupa ce frisca s-a intarit oprim mixerul altfel frisca batuta prea tare se taie si devine unt.

In acest moment incorporam usor frisca cu un tel sau o spatula, putin cate putin, in ciocolata.

Turnam usor mousse-ul in centrul blatului  si cu atentie nivelam cu ajutorul unei spatule unghiulare. E important sa obtinem un strat cat mai neted si sa nu murdarim peretii pentru ca orice imperfectiune se va vedea la final. Blatul merge la frigider si ne putem apuca de mousse-ul de ciocolata alba.

Mod de preparare mousse de ciocolata alba:

Mousse-ul de ciocolata alba se pregateste urmand aceiasi pasi ca la primul. De data aceasta turnam o cantitate mica de mousse pe care o distribuim uniform ca baza pentru zmeura. Asezam zmeura cat mai uniform, adaugam incet restul de mousse si dam  la frigider..

Mod de preparare mousse de zmeura: 

Hidratam gelatina in apa rece 5 minute, in timp ce ne ocupam de fructe.

Zmeura impreuna cu zaharul se dau in clocot cateva minute, pana cand zmeura se descompune. Mie imi place sa las samburii in jeleu dar daca va deranjeaza, sosul rezultat se poate strecura. In acest moment luam sosul de pe foc si lasam cateva minute sa se racoreasca dupa care incorporam gelatina hidratata. Atentie, gelatina isi pierde proprietatile daca sosul este prea fiebinte. Sosul trebuie sa arda putin la deget dar sa nu clocoteasca. Ciocolata o topim pe baie de abur si o lasam si pe ea sa se racoreasca.

Batem frisca spuma si o incorporam usor, cu un tel, in sosul de zmeura. Adaugam ciocolata care s-a racit. Omogenizam si turnam peste mousse-ul de ciocolata alba care s-a intarit putin, isi tine forma deci suporta sa adaugam urmatorul strat. Dam la rece pentru cateva ore sau cel mai bine peste noapte.

Decorare:

Drip-ul de ciocolata este de fapt un ganache de ciocolata pe care l-am pregatit astfel: smantana pentru frisca se incalzeste pana la punctul de fierbere, moment in care o luam de pe foc si adaugam ciocolata maruntita. Amestecam usor pana cand se topeste ciocolata si obtinem o crema densa dar care curge de pe lingura. In functie de procentul de cacao pe care il contine ciocolata, e posibil sa fie necesar sa ajustati cantitatile de frisca sau ciocolata. Lasam ganache-ul sa se raceasca putin si scoatem tortul din frigider. Indepartam inelul si folia si turnam ganache-ul de ciocolata in centru. Distribuim pe toata suprafata tortului si lasam sa curga din loc in loc astfel obtinand efectul de drip. Decorati cu fructe de padure dupa cum va place si bucurati-va de un tort absolut delicios.

Taiati-l folosind un cutit incalzit intr-un pahar cu apa fierbinte stergand lama cutitului inainte de fiecare taiere. Asa obtineti felii taiate perfect si foarte aspectuoase. Pofta buna alaturi de cei dragi!

 

 

 

 

 

 

 

 

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *