Deserturi

Macarons cu ciocolata alba – metoda frantuzeasca

Macarons…sursa mea de stres, fericire, ingrijorare, frustrare, bucurie si implinire. Un desert foarte pretentios si delicat, reprezinta o proba de foc pentru orice persoana pasionata de cofetarie. Chiar cand crezi ca i-ai deprins toate secretele te poate pune in dificultate. Mereu cu aceeasi teama de esec, planuiesc sa fac mai multe portii ca sa obtin cat mai multi macarons cu “aspect comercial” cum s-ar zice. Lucrul acesta il multumeste pe sotul meu care parca spera sa ma nemultumeasca o tura, asta insemnand o portie mai mare pentru el, devoratorul de margini de prajituri, colturi  inestetice, capace de blat de tort, creme…”bunatati” pentru el.

Pentru acest desert veti avea nevoie de un blender, un covoras antiaderent din silicon alimentar pentru copt macarons, pos si un dui rotund.

Ingrediente macarons (~20 macarons):

  • 60 g albus (albus de la 2 oua medii) la temperatura camerei
  • 70 g faina de migdale
  • 120 g zahar pudra
  • 45 g zahar tos
  • colorant alimentar pudra sau gel

Ingrediente crema ciocolata:

  • 250g ciocolata alba
  • 100 ml smantana pentru frisca neindulcita

Mod de preparare macarons:

Incepem cu pregatirea tavii in care vom coace macarons. Eu folosesc un covoras de silicon care are cavitati cu diametrul de 4 cm. Covorasul acesta ma ajuta sa dozez aluatul si sa formez macarons cu dimensiuni egale. Tot acum pregatim un pos cu dui rotund pe care il asezam intr-un pahar inalt. Paharul este folosit pe post de suport pentru cand vom transfera aluatul in pos.

Faina de migdale impreuna cu zaharul pudra se amesteca folosind un blender. In felul acesta se vor sparge eventualele cocoloase. Apoi obligatoriu trecem amestecul acesta printr-o sita si lasam deoparte. Albusurile in care am adaugat un praf de sare se bat spuma. Se adauga zaharul tos si continuam sa mixam pana cand zaharul se dizolva complet. In acest moment se poate adauga colorant alimentar pudra sau gel, dupa preferinte si omogenizam. Adaugati putin cate putin pana obtineti culoarea dorita. Atentie, culoarea se va diminua cand adaugam ingredientele uscate.

Dupa ce obtinem o spuma cu o culoare omogena, renuntam la mixer si continuam cu o spatula. Adaugam ingredientele uscate si amestecam usor compozitia cu miscari circulare pana cand obtinem un aluat aproape fluid, care curge de pe spatula dar isi pastreaza forma cateva secunde. In general dupa 30-40 de miscari ar trebui sa avem o textura potrivita.

Rapid transferam aluatul in pos si formam macarons pe covoras. Lovim de cateva ori tava cu scopul de a scoate eventualele bule de aer. Cu o scobitoare spargem bulele de la suprafata si incercam sa obtinem un macaron cat mai neted.

Macarons se lasa la uscat intr-un mediu uscat pana cand se formeaza o crusta, adica nu mai sunt lipiciosi la atingere. Astel vom obtine piciorusul specific atunci cand ii vom coace. Timpul de uscare variaza de la 30 de minute pana la 2-3 ore, in functie de temperatura din camera, umiditate, chiar si starea vremii…Sunt persoane care nici nu se apuca de macarons daca ploua si le dau dreptate.

Buun…cand macarons s-au uscat ii coacem in cuptorul preincalzit pentru 10-13 minute. Eu am un cuptor clasic, pe gaz si nu pot controla foarte bine temperatura de aceea eu ii coc la treapta minima si de aceea timpul de coacere poate varia. Macarons sunt copti in momentul in care piciorusul format devine mat.

Odata scosi din cuptor ii lasam sa se raceasca complet si apoi ii putem dezlipi usor de pe forma de copt.

Mod de preparare crema ciocolata alba:

Pentru umplutura am ales sa fac un ganache de ciocolata alba care se face extrem de usor. Frisca lichida o incalzim pana la punctul de fierbere. Adaugam ciocolata alba maruntita si lasam cateva minute sa se topeasca. Omogenizam compozitia si lasam sa se raceasca apoi o dam la frigider pentru 1-2 ore. Dupa ce crema s-a racit, o mixam pana cand isi tine forma.

Mod de asamblare macarons:

Masuram macarons doi cate doi si ii grupam dupa marime. Crema o transferam intr-un pos cu dui stea sau rotund, dupa preferinta si umplem macarons-ii. Acestia trebuie sa stea cateva ore la frigider (cel mai bine peste noapte) pentru a se inmuia putin interiorul. Astfel vom avea invelisul crocant iar interiorul moale si delicat.

Asadar…v-am convins ca este un desert pretentios? Sa stiti ca merita efortul si o portie reusita sterge toate frustrarile si supararile acumulate. E un desert foarte versatil care poate satisface cam toate gusturile plecand de la culori, arome, creme, decoruri etc. Iata variantele incercate de mine:

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *