Torturi

Tort ‘naked’ cu ciocolata si jeleu de ananas

In fiecare an, mini vacanta de 1 mai o petrecem la tara, la bunicii unde am copilarit. Tot de 1 mai il serbam si pe bunicul meu, cum altfel decat cu un tort cu ciocolata care lui ii place foarte mult. De data aceasta am ales sa fac un blat umed de cacao, crema de ciocolata si jeleu de ananas din compot slab indulcit.  Decorul este rustic, usor dezordonat si foarte usor de realizat. Fara sa mai lungesc vorba, iata lista de ingrediente:

Blat (tava  Ø 24 cm)

  • 300 g faina
  • 50 g cacao de buna calitate
  • 4 oua
  • 250 g zahar tos
  • 150 ml cafea calda
  • 250 g iaurt
  • 150 ml ulei
  • 2 lingurite praf de copt
  • 1 lingurita bicarbonat de sodiu
  • 1/2 esenta de rom
  • un praf de sare
  • compot de anans pentru insiropat

Crema de ciocolata

  • 400 ml smantana pentru frisca neindulcita
  • 300 g ciocolata cu lapte
  • 100 g ciocolata amaruie
  • 1/2 esenta de rom

Jeleu de ananas

  • 300 g ananas din compot
  • 10 g gelatina praf
  • 100 ml apa rece

Decor

  • inimioare din ciocolata
  • praline de ciocolata
  • kumquats
  • inimioare din jeleu
  • crengute de rozmarin

Mod de preparare blat:

Pregatim o tava cu peretii detasabili in care sa coacem blatul in doua etape. Fundul tavii il tapetam cu foaie de copt iar peretii laterali ii ungem cu putin ulei. Preincalzim cuptorul si putem sa ne ocupam de ingrediente. Cernem faina impreuna cu cacao, praf de copt si bicarbonat. Ouale le batem cu zaharul tos si un praf de sare pana cand se dizolva zaharul iar compozitia arata ca o crema. Putem adauga uleiul in 2 etape omogenizand compozitia  de fiecare data apoi continuam cu cafeaua calda si iaurtul. Ingredientele uscate le incorporam cu miscari ample de jos in sus, folosind un tel .

Impartim compozitia pe jumatate si coacem 2 blaturi pe care le vom taia in cate 2 foi cand se vor raci. De preferat dupa ce le-am tinut cateva ore la figider, asa se vor felia usor.

Mod de preparare crema de ciocolata:

Crema cu care am ales sa umplu acest tort este un ganache de ciocolata, foarte gustos si usor de realizat. Smantana pentru frisca se incalzeste pana la punctul de fiebere (nu se clocoteste). In acest moment luam frisca de pe foc si adaugam ciocolata maruntita. Lasam 2-3 minute ciocolata sa se topeasca apoi amestecam pana se omogenizeaza compozitia. Adaugam esenta de rom si lasam sa se raceasca complet apoi dam la frigider cateva ore.

Mod de preparare jeleu:

Pregatim o forma rotunda cu pereti detasabili, cu diametrul de 18 cm. Fundul tavii il tapetam cu folie aliementara si ne putem ocupa de gelatina.

Gelatina praf se hidrateaza in apa rece pentru 5 minute. Bucatile de ananas le maruntim la blender iar sosul rezultat il aducem la punctul de fierbere. Luam de pe foc sosul si dupa ce se racoreste 2-3 minute putem adauga gelatina si o incorporam. Turnam jeleul in tava si lasam sa se raceasca bine apoi dam la frigider pentru cateva ore. O parte din jeleu am pus-o intr-o forma de silicon pentru praline pe care le-am folosit la decor.

Mod de asamblare tort:

Feliem blaturile si batem crema cu mixerul pana isi mentine forma.

Primul blat il insiropam cu putin compot apoi intindem o parte din crema cu o spatul lasand marginea blatului goala. Am ales sa fac acest tort dezbracat asa ca pe margine am format moate de ciocolata cu ajutorul unu pos cu dui stea deschisa cu diametru de 15 mm.

Adaugam urmatorul blat pe care centram jeleul de ananas, insiropam si umplem marginile tot cu moate de ciololata.

            

Al treilea blat se formeaza la fel ca primul iar peste cel de-al patrulea intindem un strat subtire de crema pe care am format o spirala folosind o spatula.

Decorul ramane la imaginatia fiecaruia.

Sper ca v-am convins sa incercati aceast tort si sa il personalizati dupa gusturile voastra. Evident, incheim cu o felie de tort care sa va starneasca pofta de dulce 🙂

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *